Czy znacie kogoś, kto nie lubi naleśników? Chyba bez cienia przesady możemy stwierdzić, że uwielbiają je wszyscy - i młodsi, i starsi. Oczywiście największą popularnością (szczególnie wśród tej pierwszej grupy wiekowej) cieszą się naleśniki na słodko, np. z kremem czekoladowym lub twarożkiem. Lubimy zajadać się również naleśnikami w wersji wytrawnej, gdy dzięki sycącym dodatkom mogą stać się apetycznym daniem obiadowym - polecamy np.:
- naleśniki ze szparagami i jajkiem
- naleśniki gyros
- naleśniki zapiekane z mięsem mielonym
- naleśniki z cukinią.
Tak naprawdę pomysłów na farsz jest nieskończenie wiele i do wnętrza naleśników da się włożyć niemal wszystko. A co zrobić, aby to danie stało się nieco zdrowsze? Można oczywiście pokusić się o napełnienie naleśników mnóstwem warzyw. A oprócz tego, zamienić zwykłe naleśniki w apetyczne naleśniki szpinakowe, które oprócz świeżych liści, zawierają w masie również płatki owsiane.
Przepis na naleśniki szpinakowe z płatkami owsianymi
Składniki:
- 200 g liści szpinaku (nie może być mrożony)
- 2 jajka
- ok. 400 ml wody
- ok. 30 ml oleju + odrobina do smażenia
- 160 g płatków owsianych (dowolnego typu)
- łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
- ulubione dodatki do podania: ser żółty, szynka, pomidorki koktajlowe, itp.
Przygotowanie:
Zobacz także:
- Szpinak myjemy, dokładnie odsączamy na sitku, odciskając nadmiar wody dłońmi.
- Drobno siekamy, przekładamy do dużej miski.
- Dodajemy płatki owsiane. Mieszamy.
- Dodajemy jajka, znowu mieszamy.
- Dodajemy wodę oraz olej. Mieszamy.
- Doprawiamy masę solą, pieprzem, a także słodką papryką.
- Teraz ostatni krok przygotowywania masy na naleśniki szpinakowe - całość trzeba zblendować, aby produkty osiągnęły gładką konsystencję. Powinna powstać zielona masa.
- Na dużej patelni (najlepiej płaskiej, przeznaczonej specjalnie do smażenia naleśników) rozgrzewamy odrobinę oleju.
- Chochelką wykładamy masę na patelnię - smażymy małymi porcjami.
- Smażenie zielonych naleśników przebiega identycznie, jak klasycznych naleśników - muszą być podsmażone z obu stron.
- Gotowe naleśniki serwujemy z ulubionymi dodatkami, np. startym serem żółtym, pokrojoną szynką, pomidorkami koktajlowymi, itp.
Jak podawać naleśniki szpinakowe?
Z uwagi na swój nietypowy kolor, naleśniki szpinakowe są hitem wśród najmłodszych. Jeśli na wierzchu ułożycie warzywa w taki sposób, aby przypominały zabawne buźki, sukces murowany. Dzieciom posmakuje również wariant z kremowym serkiem śmietankowym. Naleśniki szpinakowe można zwijać w ruloniki albo składać na kształt koperty. To opcja na leniwe, weekendowe śniadanie, a także smakowity podwieczorek lub pożywną kolację. Jeśli zadbacie o naprawdę dużą ilość dodatków, mogą również stać się apetycznym daniem obiadowym - wtedy lepiej usmażcie ich więcej, a jako nadzienie wykorzystajcie np. łososia wędzonego, aby naleśniki szpinakowe były bardziej sycące.