Choć największy sezon na domowe przetwory jeszcze się nie zaczął, to niektórzy już teraz przygotowują pierwsze dżemy i konfitury z owoców. Jeśli wy też planujecie ugotować pyszne smarowidło, którym będziecie mogli potem przez cały rok smarować puszyste naleśniki, chrupiące tosty i rumiane gofry, to mamy dla was świetne ułatwienie. Ten przepis na domowy dżem nie wymaga długiego stania nad garnkami i mieszania, bo wszystko będzie gotowe w zaledwie 5 minut. Zobaczcie, jakie to proste.

Jak zrobić domowy dżem w 5 minut?

Przepis na dżem to zwykle tylko wybrane owoce i cukier. Opcjonalnie można też dodać sok z cytryny lub wanilię czy cynamon dla dodatkowego aromatu. Nie każdy jednak wie, że świetnym dodatkiem, który mocno przyspiesza proces gotowania takiego smarowidła, są nasiona chia.

Wystarczy dosłownie garstka tych drobinek na każdy kilogram owoców, a dżem z nasion chia zagęści się w dosłownie kilka minut. Oczywiście dokładny czas gotowania zależy od tego, jakie owoce wybierzecie, jednak my szczególnie polecamy do tego przepisu borówki amerykańskie. Gdy lekko zgnieciecie je łyżką i zasypiecie cukrem z nasionami chia, całość będzie gotowa już po 5 minutach. 

domowy dżem przepis

Zobacz także:

Źródło: Getty/iStock

Dżem z nasionami chia - właściwości

Dodatek nasion chia nie tylko przyspieszy jednak proces przygotowywania dżemu, ale i doda mu znacznie więcej cennych wartości. Wszystko dlatego, że chia, czyli szałwia hiszpańska, ma mnóstwo cennych kwasów omega-3, minerały, takie jak żelazo, fosfor, magnez, wapń, mangan, miedź i selen, a także witaminy E oraz B1, B2 i B3. Tak bogaty skład przynosi całe mnóstwo dobroci, między innymi poprawia trawienie i pracę jelit, pomaga regulować ciśnienie tętnicze, obniża poziom złego cholesterolu oraz spowalnia procesy starzenia się organizmu. 

Szybki domowy dżem - przepis

Składniki:

  • 500 g borówek amerykańskich,
  • 2 łyżki nasion chia,
  • 3 łyżki cukru,
  • połówka cytryny.

Przygotowanie:

  1. Najpierw borówki dokładnie przebieramy, a następnie myjemy. Tak przygotowane owoce wrzucamy na patelnię i zasypujemy cukrem. Wyciskamy też sok z połowy cytryny (uważając, aby pestki nie wpadły do środka) i mieszamy całość.
  2. Wszystkie składniki rozgniatamy łyżką, aby borówki szybciej się rozpadły, a następnie gotujemy przez około 5 minut. Tak przygotowany domowy dżem z borówek przelewamy do czystych, wyparzonych i wysuszonych słoiczków, mocno zakręcamy i odstawiamy do wystudzenia.

Tak przygotowany dżem borówkowy powinien stać w lodówce i najlepiej spożyć go w ciągu 7 dni. Oczywiście jest tak pyszny, że prawdopodobnie zjecie go na bieżąco, ale jeśli chcecie zachować go na dłużej, po prostu poddajcie słoiczki procesowi pasteryzacji.