Dyskusja o tym, który majonez jest w Polsce najlepszy, ma miejsce niemal zawsze co roku w okolicach Bożego Narodzenia i Wielkanocy.
Dzieje się to oczywiście w toku przygotowań do robienia sałatki jarzynowej. Wymiana argumentów między zwolennikami majonezu Kieleckiego a majonezu Winiary stała się w ostatnich latach „nową świecką tradycją”, przynajmniej jeśli chodzi o przestrzeń internetową.
Z czego robi się majonez?
I chociaż majonez to wyjątkowo prosty sos, składający się z ledwie kilku, niemal zawsze tych samych składników:
- Jajka
- Olej
- Ocet
- Musztarda
- Cukier
- Sól
…to jego smak może się znacząco różnić w zależności od danej marki i danego producenta. Wie coś o tym Michel Moran, słynny francuski krytyk kulinarny, znany z programu „MasterChef” emitowanego na antenach TVN.
Zobacz także:
Przybysz znad Sekwany na tyle dobrze zadomowił się nad Wisłą, że poznał dobrze już nasz język, a także nasze przyzwyczajenia kulinarne oraz smaki.
Pan Michel dobrze zatem wie, jak smakują nasze ulubione majonezy. I cóż, nie ma o nich zbyt dobrego zdania, nawet pomimo tego, że sam słynie z wielkiej dyplomacji i klasy. Także w ocenie rzeczy niekoniecznie mu odpowiadających.
Michel Moran krytykuje polski majonez
Tak czy owak, naszemu majonezowi się od Morana oberwało. I to dość ostro. Tak Francuz wypowiadał się na temat jego smaku w audycji „Wprost przeciwnie” na YouTube:
– Według mnie polski majonez jest niedobry. Jest za słodki. We Francji i Hiszpanii jest ostrzejszy, ma musztardę, ma ocet, jest kwaśniejszy – zauważył znawca tematu.
To jednak nie wszystko. W toku rozważań o smaku naszego dobra narodowego, czyli majonezu, Moran zaczął rozważać, czy mógłby dodać go do przyrządzanych przez siebie jajek na twardo. Odpowiedź nie będzie zbyt miła dla polskich uszu:
– Sorry za dramat narodowy, ale ja mam francuski majonez - wypalił nagle Francuz.
No cóż. Pozostaje życzyć mu smacznego i zrozumieć, że każdy ma swoje smaki, a o gustach się nie dyskutuje!
A jeśli i wy nie jesteście przekonani do smaku najbardziej znanych i najczęściej kupowanych polskich majonezów, to zamiast sięgać po francuski czy inny zagraniczny, spróbujcie przyrządzić go sami w domu. Sprawdzony przepis na majonez domowej roboty znajdziecie na naszym serwisie.