Klasyczne gołąbki z mięsem, ryżem i polane sosem pomidorowym lubi chyba każdy z was. Pod kątem składników danie to nie jest skomplikowane, jednak ich przygotowanie zajmuje trochę czasu.

Chodzi tutaj głównie o kapustę, którą należy sparzyć, odpowiednio wyciąć, a później zawinąć w nią mięsno-ryżową masę. A to nie koniec, bo gołąbki muszą się jeszcze ugotować. Jeśli kochacie to danie, ale brakuje wam cierpliwości na cały żmudny proces przygotowań, zróbcie podobną, ale znacznie szybszą potrawę. 

Szybkie kotlety zamiast gołąbków

Proponujemy wam niżej przepis na kotlety duszone w kapuście. Użyte składniki są takie same, jak w przypadku gołąbków. Mamy tutaj mielone mięso, ryż, białą kapustę oraz przyprawy. Nie trzeba jednak nic parzyć i zawijać. Wystarczy poszatkowaną kapustę poddusić na patelni z warzywami i przyprawami, a później ułożyć na niej kotlety z mięsa i ryżu.

Całość trzeba jeszcze dusić około 20 minut i gotowe. Potrawa w smaku bardzo przypomina klasyczne gołąbki, a jest o wiele prostsza do zrobienia. 

Zobacz także:

Przepis na kotlety w kapuście

Składniki:

  • 1 mała główka kapusty
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 700 g mięsa mielonego
  • 100 g ryżu
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • słodka papryka mielona
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Ugotujcie ryż i odstawcie do ostudzenia. 
  2. Obierzcie cebulę, czosnek i posiekajcie drobno. Wsypcie warzywa na patelnię na rozgrzany olej. Podsmażcie, a po chwili dodajcie koncentrat pomidorowy.
  3. Poszatkujcie drobno kapustę i dodajcie ją do cebuli z czosnkiem. Wymieszajcie i smażcie przez około 10 minut.
  4. W międzyczasie wymieszajcie ostudzony ryż z mięsem oraz przyprawami. Uformujcie z powstałej masy niewielkie kotleciki i ułóżcie je na warzywach. Przykryjcie patelnię pokrywką i duście jej zawartość przez około 20 minut.
  5. Po 10 minutach obróćcie kotlety na drugą stronę. Pod koniec wsypcie posiekaną natkę pietruszki. Przed podaniem polejcie kotlety sosem, który zgromadził się na patelni. Smacznego!