Wraz z majówką i piękną pogodą rozpoczął się długo wyczekiwany sezon grillowy. W końcu czy jest coś przyjemniejszego, niż słoneczny dzień spędzony w gronie znajomych nad wodą lub w ogrodzie przy grillu, na którym smażą się kiełbaski i karkówka?
Przyrządzanie mięsa w ten sposób stało się już praktycznie naszym sportem narodowym. Niektórzy wręcz prześcigają się w swoich sposobach na smaczne mięso z grilla. Wszystko to jednak na nic, jeżeli za każdym razem popełniacie jeden błąd.
Jak zrobić soczystą karkówkę z grilla?
Już sam zapach karkówki na grillu sprawia, że tracimy cierpliwość i chcemy, by upiekła się jak najszybciej, by trafić na nasze talerze. Jednak w przypadku tego mięsa pośpiech tylko wszystko psuje. Wiele osób, po wrzuceniu karkówki na grilla, cały czas ją obraca na drugą stronę albo dotyka szczypcami by sprawdzić, czy już jest gotowa. A to najgorsze, co można zrobić. Przez takie zabiegi mięso wychodzi suche i po prostu niesmaczne.
Poczekajcie więc, aż grill dobrze się rozgrzeje i połóżcie na nim karkówkę.
Absolutnie jej teraz nie dotykajcie. Dopiero w momencie, w którym zauważycie, że mięso ścina się na brzegach, możecie odwrócić je na drugą stronę. A kiedy puści już soki, można karkówkę odłożyć na talerz, odczekać 1-2 minuty (aby mięso odpoczęło) i można zabierać się do jedzenia.
Zobacz także:
W kwestii karkówki liczy się zarówno technika, jak i sposób przygotowania. Mięso wyjdzie jeszcze pyszniejsze, jeżeli wcześniej je zamarynujecie. Skorzystajcie z poniższego przepisu na smaczną, pikantną marynatę do karkówki.
Przepis na pikantną marynatę do karkówki
Składniki:
- 1 kg karkówki bez kości
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 8 łyżek oleju
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżeczki mielonego kminku
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego
- 1 łyżeczka cukru
- ¾ łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Czosnek oraz cebulę drobno posiekajcie, a mięso oczyśćcie i osuszcie.
- W misce wymieszajcie olej z octem oraz przyprawami.
- Włóżcie mięso do zamykanego pojemnika. Wlejcie marynatę, dodajcie czosnek oraz cebulę i dobrze natrzyjcie karkówkę.
- Zamknijcie pojemnik i odłóżcie do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie karkówka jest gotowa do smażenia jej na grillu lub na patelni.