Kaszanka z grilla to jeden z ulubionych przysmaków na majówkę i nie tylko. Nie każdy jednak potrafi ją dobrze doprawić, a okazuje się, że jest to banalnie proste. Wystarczą dosłownie 3 aromatyczne dodatki, ale 1 z nich nie jest zbyt popularnym gościem na ruszcie. Poznajcie go i spróbujcie dorzucić do kaszanki, a pokochacie ten smak na nowo.
Jak dobrze przyrządzić kaszankę?
Zwykle do kaszanki wystarczy tylko prosty zestaw dodatków, czyli cebula i przyprawy. Czasem dorzuca się do tego podstawowego zestawu również jabłko i tak doprawiona kaszanka nie potrzebuje już wiele przygotowań. Wystarczy ją tylko delikatnie naciąć lub nakłuć w kilku miejscach (tak, aby nie rozciąć całej osłonki), a następnie owinąć w folię aluminiową razem z dodatkami i wrzucić na ruszt. Takie foliowe paczuszki można też włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30-40 minut.
Źródło: Getty/iStock
Zobacz także:
Co dodać do kaszanki?
Aby kaszanka z cebulą i jabłkiem smakowała jeszcze lepiej i dodatkowo przepięknie pachniała, warto dorzucić do niej jeszcze 1 dodatek, czyli suszone, wędzone śliwki. Zwykle kojarzymy ten składnik ze świętami, ale jego wyrazisty aromat i mocna dymna nuta sprawdzi się też latem i sprawi, że kaszanka nabierze 3x więcej charakteru. Ważne są tu jednak proporcje, aby nie przesadzić z dodatkami i nie przykryć naturalnego smaku kaszanki. Zobaczcie przepis poniżej i spróbujcie sami.
Przepis na kaszankę z suszonymi śliwkami
Składniki:
- 400 gramów kaszanki,
- 1 jabłko,
- 1 cebula,
- 50 g suszonych wędzonych śliwek,
- kilka łyżek ketchupu pikantnego,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 2 łyżki majeranku,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy całość w niewielką kostkę. Cebulkę i czosnek również obieramy, a następnie kroimy cebulę w cienkie piórka, a czosnek przeciskamy przez praskę. Całość polewamy ketchupem i podsmażamy na patelni przez chwilę, aby warzywa i owoc zmiękły i lekko się zarumieniły.
Kaszankę układamy na kawałku folii aluminiowej i delikatnie nakłuwamy widelcem lub nacinamy czubkiem noża. Następnie posypujemy całość przyprawami i układamy wszystkie podsmażone wcześniej dodatki. Na koniec dokładnie zawijamy folię, aby stworzyła szczelną sakiewkę.
Tak przygotowane foliowe zawiniątka układamy na rozgrzanym grillu i zostawiamy na około 30 minut. W tym czasie kilka razy przekręcamy całość, aby kaszanka równomiernie podpiekła się z każdej strony.