Pewnie dla części z was na obiad koniecznie musi być choć jeden „konkret” - najczęściej jest to mięso, na przykład w postaci gulaszu albo kotletów. Jeśli jednak macie dość mięsa lub staracie się je ograniczać, nadal śmiało możecie jeść kotlety.
Wystarczy zrobić je w wersji jarskiej i najlepiej usmażyć w specjalnej panierce. Wówczas są lekkie, chrupiące i nie chłoną tak dużo tłuszczu. Idealne dla wegetarian i wszystkich, którzy mają ochotę odpocząć od ciężkich, mięsnych dań.
Lekkie kotlety bez mięsa
Z przepisu, który wam poniżej proponujemy, usmażycie smakowite kotlety kudłacze. Przygotowuje się je z ziemniaków wymieszanych z marchewką, groszkiem i fasolą oraz przyprawami. Dzięki tak dobranym składnikom kotlety są bardzo pożywne - ziemniaki zapewniają uczucie sytości, a groch oraz fasola są źródłem białka.
Polecamy wam panierować te kotlety nie w zwykłej bułce tartej, ale panko. To japoński rodzaj bułki do panierowania. Chłonie mniej tłuszczu w trakcie smażenia, więc w efekcie kotlety są lżejsze niż tradycyjne. Sprawdźcie poniżej, jak je przygotować.
Zobacz także:
Przepis na kotlety kudłacze
Składniki:
- 4 ziemniaki średniej wielkości (około 0,5 kg)
- 1 marchewka
- 3 łyżki fasoli Jaś
- 3 łyżki zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
- natka pietruszki
- pół łyżeczki tartego imbiru
- pół łyżeczki soli
- 5 łyżek kaszy manny
- 100 g bułki tartej panko
- 4 łyżki mąki
- 2 jajka
- olej do smażenia
Opcjonalnie: 1 papryczka chili.
Przygotowanie:
- Obrane ziemniaki oraz marchew pokrójcie w kostkę. Wsypcie do garnka.
- Dodajcie groszek, namoczoną wcześniej fasolę Jaś i zalejcie warzywa wodą. Wsypcie sól, zagotujcie i gotujcie je do miękkości.
- Kiedy warzywa będą już miękkie, odcedźcie je i odstawcie do ostudzenia. Rozgniećcie je drobno tłuczkiem.
- Do warzywnej masy dodajcie kaszę manną, posiekaną natkę pietruszki, imbir oraz pokrojoną drobno papryczkę chili. Jeśli jest dla was zbyt pikantna, pomińcie ten składnik i użyjcie zwykłego, czarnego pieprzu. Wymieszajcie dobrze wszystkie składniki.
- Jeżeli masa jest za rzadka, wsypcie więcej kaszy manny.
- Rozgrzejcie na patelni olej. Z masy formujcie niewielkie kotlety i panierujcie je kolejno w jajku, mące oraz bułce panko.
- Smażcie kotlety z obu stron przez kilka minut, aż się ozłocą. Podajcie z ulubionymi dodatkami. Smacznego!