Pewnie dla części z was na obiad koniecznie musi być choć jeden „konkret” - najczęściej jest to mięso, na przykład w postaci gulaszu albo kotletów. Jeśli jednak macie dość mięsa lub staracie się je ograniczać, nadal śmiało możecie jeść kotlety.

Wystarczy zrobić je w wersji jarskiej i najlepiej usmażyć w specjalnej panierce. Wówczas są lekkie, chrupiące i nie chłoną tak dużo tłuszczu. Idealne dla wegetarian i wszystkich, którzy mają ochotę odpocząć od ciężkich, mięsnych dań. 

Lekkie kotlety bez mięsa

Z przepisu, który wam poniżej proponujemy, usmażycie smakowite kotlety kudłacze. Przygotowuje się je z ziemniaków wymieszanych z marchewką, groszkiem i fasolą oraz przyprawami. Dzięki tak dobranym składnikom kotlety są bardzo pożywne - ziemniaki zapewniają uczucie sytości, a groch oraz fasola są źródłem białka.

Polecamy wam panierować te kotlety nie w zwykłej bułce tartej, ale panko. To japoński rodzaj bułki do panierowania. Chłonie mniej tłuszczu w trakcie smażenia, więc w efekcie kotlety są lżejsze niż tradycyjne. Sprawdźcie poniżej, jak je przygotować. 

Zobacz także:

Przepis na kotlety kudłacze

Składniki:

  • 4 ziemniaki średniej wielkości (około 0,5 kg)
  • 1 marchewka
  • 3 łyżki fasoli Jaś
  • 3 łyżki zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
  • natka pietruszki 
  • pół łyżeczki tartego imbiru
  • pół łyżeczki soli 
  • 5 łyżek kaszy manny 
  • 100 g bułki tartej panko
  • 4 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • olej do smażenia

Opcjonalnie: 1 papryczka chili. 

Przygotowanie:

  1. Obrane ziemniaki oraz marchew pokrójcie w kostkę. Wsypcie do garnka.
  2. Dodajcie groszek, namoczoną wcześniej fasolę Jaś i zalejcie warzywa wodą. Wsypcie sól, zagotujcie i gotujcie je do miękkości.
  3. Kiedy warzywa będą już miękkie, odcedźcie je i odstawcie do ostudzenia. Rozgniećcie je drobno tłuczkiem.
  4. Do warzywnej masy dodajcie kaszę manną, posiekaną natkę pietruszki, imbir oraz pokrojoną drobno papryczkę chili. Jeśli jest dla was zbyt pikantna, pomińcie ten składnik i użyjcie zwykłego, czarnego pieprzu. Wymieszajcie dobrze wszystkie składniki.
  5. Jeżeli masa jest za rzadka, wsypcie więcej kaszy manny. 
  6. Rozgrzejcie na patelni olej. Z masy formujcie niewielkie kotlety i panierujcie je kolejno w jajku, mące oraz bułce panko. 
  7. Smażcie kotlety z obu stron przez kilka minut, aż się ozłocą. Podajcie z ulubionymi dodatkami. Smacznego!