Na przepisy i sposób gotowania Anny Lewandowskiej przez ostatnie lata spadły gromy krytyki i narzekań. Wielu osobom nie podobały się „wymysły” żony najsłynniejszego polskiego piłkarza, jej bezglutenowe podejście do żywności i być może zbyt daleko posunięta „zdrowotność” wszystkich jej przepisów.
I rzeczywiście, niektóre receptury trenerki niekoniecznie nadają się „pod strzechy”. Jednak z zupą ogórkową jej autorstwa może być zupełnie inaczej.
Na jakim mięsie zupę ogórkową gotuje Lewandowska?
W tym przypadku Lewandowska nie zawracała kijem Wisły. Podstawą są warzywa, starte kiszone ogórki wraz z sokiem i mięso. I na tym ostatnim punkcie warto się skupić i chwileczkę zatrzymać. Jak się można domyślać, Ania nie gotuje swojej ogórkowej na tłustych żeberkach czy podudziach, nie wspominając o wieprzowym boczku.
Podstawą zupy jest warzywny bulion, a za mięsną wkładkę robi chuda, ale smaczna pierś z kurczaka. Razem wszystko komponuje się naprawdę atrakcyjną, lekką i przede wszystkim pełnowartościową całość. Jak napisała Lewandowska na swoim blogu, taką zupkę szczególnie ceni sobie jej córka, Klara.
Zobacz także:
Przepis na zupę ogórkową Anny Lewandowskiej
Składniki:
-
35 dag piersi z kurczaka (pół podwójnej piersi)
- 30 dag ogórków kiszonych
- 1 szklanka soku z ogórków kiszonych
- 2 marchewki
- 3-4 ziemniaki
- 1 korzeń pietruszki i natka pietruszki
- Pół selera
- Mały kubeczek jogurtu naturalnego (pani Ania rekomenduje jogurt naturalny pochodzenia roślinnego, np. kokosowy)
- 2 liście laurowe
- Ziele angielski
- Pieprz czarny
- Sól
Przygotowanie:
- Warzywa obierzcie i pokrójcie kostkę.
- Wszystkie warzywa oprócz ziemniaków wrzućcie do garnka i zalejcie ok. 1 litrem wody. Dodajcie liść laurowy i ziele angielskie i gotujcie do miękkości. Pod koniec gotowania warzyw dodajcie ziemniaki, które gotować się będą najkrócej.
- Kiedy wywar warzywny jest już gotowy, pora na kurczaka. Pokrójcie mięso w niedużą kostkę i wrzućcie do zupy. Po ok. 7-10 minutach gotowania dodajcie starte ogórki kiszone i sok z ogórków.
- Przegotujcie całość przez chwilę razem. W razie potrzeby dosólcie.
- Odlejcie odrobinę zupy i zahartujcie z nią jogurt. Wlejcie całość do zupy, zabielając ją.
- Podawajcie zupę samą lub z lekkim pieczywem. Na koniec dodajcie posiekaną natkę pietruszki.
- Smacznego!