Chyba nie ma wątpliwości co do tego, że jajka są bardzo zdrowe. Zawierają dużo witaminy A, witaminy B12 czy żelaza. Są też doskonałym źródłem białka, dlatego dobrze sprawdzają się na diecie wegetariańskiej.

W sklepach można kupić głównie jajka kurze, ale nie tylko. Nawet w popularnych dyskontach od czasu do czasu dostępne są jaja przepiórcze, choć nie cieszą się dużym wzięciem. Być może niewiele osób wie, jak wykorzystać te jajka w kuchni - nie są w końcu aż tak dużo droższe od kurzych, a pod pewnym względami nawet je przewyższają. 

Czym różnią się jaja przepiórcze od kurzych?

Pierwszym, co rzuca się w oczy, jest oczywiście wielkość. Przepiórcze jajo jest ok. 4 razy mniejsze od kurzego i wyróżnia się kolorem skorupki. Jest szara lub beżowa i często pokryta ciemnymi plamkami. Po ugotowaniu takiego jajka zauważycie kolejną różnicę.

Żółtko w jajach przepiórczych jest o wiele większe niż w kurzych (w stosunku do wielkości białka). Z tego też względu przepiórcze jaja są trochę bardziej kaloryczne od kurzych. 100 gramów kurzego jajka dostarcza do organizmu ok. 140 kalorii, podczas gdy taka sama ilość jajka przepiórczego to prawie 160 kalorii. W smaku są bardzo podobne, choć koneserzy twierdzą, że przepiórcze jajka są znacznie bardziej wyraziste. 

Zobacz także:

Właściwości jaj przepiórczych

Tak jak jaja kurze, przepiórcze są dobrym źródłem białka, witamin z grupy B oraz wielu innych. Jedząc jajka przepiórcze, dostarczamy do organizmu takie składniki odżywcze, jak:

  • witamina A
  • witamina C
  • witamina D
  • witamina E
  • witamina K
  • witaminy z grupy B
  • cynk
  • magnez
  • potas
  • fosfor
  • miedź
  • wapń
  • selen
  • żelazo 

Co można zrobić z przepiórczych jaj?

Jajka przepiórcze wykorzystamy w kuchni w dokładnie ten sam sposób, co kurze. Jeżeli będziecie je gotować, pamiętajcie, że przepiórcze są o wiele mniejsze i gotuje się je odpowiednio krócej. Wystarczą ok. 3 minuty w gorącej wodzie, by ugotowały się na twardo. Jeśli chcecie zrobić je na miękko, włóżcie je do wrzątku i gotujcie od 60 do 90 sekund. 
Zachęcamy także do skorzystania z przepisów, jakimi podzielili się użytkownicy Gotujmy.pl: