Wielu z nas uwielbia buraczki, ale rzadko przygotowuje z nich dania i surówki ze względu na późniejszą konieczność sprzątania całej kuchni. Tarte burki potrafią bowiem zafarbować nie tylko nasze dłonie, ale i deskę do krojenia czy wszystko inne dookoła. Na szczęście jest banalnie prosty trik, dzięki któremu zetrzecie buraczki, nie zostawiając nawet jednej kropelki soku na rękach czy blacie roboczym. Zobaczcie, jakie to genialne. 

Jak zrobić buraczki tarte bez brudzenia rąk?

Marzy wam się surówka z buraków lub zasmażane buraczki do obiadu, ale na samą myśl o szorowaniu zafarbowanych czerwonych dłoni macie dość? Oczywiście rozwiązaniem mogą być tu jednorazowe rękawiczki, ale okazuje się, że wcale nie są one konieczne. Wystarczy zastosować prosty trik, a cała praca pójdzie zdecydowanie szybciej i co najważniejsze - czyściej.

Wystarczy, że weźmiecie zwykłą foliową koszulkę na dokumenty i włożycie tarkę do środka. Następnie wrzucacie tam też buraka i chwytacie go z zewnętrznej strony przez koszulkę. Po skończonej pracy musimy już tylko wysypać zawartość koszulki na talerz czy do miski i gotowe. W ten sposób nie pobrudzicie rąk, a tarcie buraków pójdzie tak łatwo jak zwykle. 

Ten genialny w swojej prostocie trik podpatrzyliśmy na TikToku @pani.blysk. Poniżej zobaczycie krótkie wideo, na którym najlepiej widać cały ten sprytny myk krok po kroku. 

Zobacz także:

@pani.blysk 😎 Nowy tip/trik/hack kuchenny! 🤗 Zazwyczaj używam jednorazowych rękawiczek ale chciałam wypróbować ten sposób i wow, działa, ręce idealnie czyste! 🤩 Podobno działa jeszcze posmarowanie rąk olejem, próbowaliście? A może chcecie, żebym ja spróbowała i pokazała? 💖Dajcie koniecznie znać! #panibłysk #autopromocja #czystydom #porządek #sprzątanie #chemiadodomu #trik #hack #tip #lifehack #porady #domoweporady #domowetriki #viralowytrik ♬ dźwięk oryginalny - Pani Błysk

Co zrobić, żeby buraki nie straciły koloru?

Starte w ten sposób warzywa można szybko zamienić w przepyszny chłodnik z botwiny i buraków na surowo albo ugotować z nich barszcz czerwony zabielany. Jeśli jednak decydujecie się na drugą opcję, czyli gotowanie, pamiętajcie o 1 ważnej kwestii. Aby buraczki nie straciły koloru podczas obróbki termicznej, warto dolać do nich odrobinę octu lub soku z cytryny. Wystarczy dosłownie kilka kropli, a jakakolwiek buraczana potrawa z garnka czy patelni nie zblednie i zachowa głęboką rubinową barwę. 

Do czego wykorzystać tarte buraczki? Pyszne przepisy 

Kiedy macie już starte buraki, możecie z nich przygotować całe mnóstwo fantastycznych pomysłów na obiad czy szybką przekąskę. Oczywiście co roku prym wiedzie przepis na buraczki do słoików, jednak smacznych inspiracji jest znacznie więcej. Szczególnie polecamy:

 

Źródło: TikTok.com/@pani.blysk