ukinie w polskiej kuchni traktuje się trochę po macoszemu, robimy z niej leczo, smażymy w plastrach i czasem faszerujemy. Ale zastosowań jest o wiele więcej. Hitem jest też makaron z cukinii. Zrobimy też z niej ratatouille, placuszki i zupy, można ją również marynować. Zdecydowanie najszybszą i najzdrowszą opcją jest sok z cukinii, który warto podrasować 2 dodatki.
Jakie właściwości ma sok z cukinii?
Sok z cukinii bardzo dobrze dba o nasz organizm, jest naturalnym elektrolitem, bo świetnie nawadnia. Jest niskokaloryczny, dlatego to dobra opcja dla osób na odchudzającej diecie. Ma też właściwości odkwaszające, wspomaga też proces trawienia. Zawiera witaminy z grupy B, a dokładniej B1 i B3, a także A, C i K, czyli ma korzystny wpływ na oczy, skórę, odporność i sprawia, że mamy więcej energii. Znajdziemy w nim również potas, magnez i żelazo – szczególnie powinni zagustować w nim wegetarianie, weganie i chorzy na anemię. Niestety pomimo tak wielu dobroczynnych właściwości, nie wszyscy mogą sobie na niego pozwolić. Nie jest wskazany dla osób z wrzodami żołądka, chorobami pokarmowego, dolegliwościami pochodzącymi z woreczka żółciowego i nerek.
Przepis na sok z cukinii
Nie ma nic prostszego niż takie wykorzystanie cukinii. Sok można przygotować w blenderze i wcale nie jest tu potrzebna najmocniejsza wersja. Sprawdzi się też sokowirówka, ale tutaj pozbawiamy się cennych składników – oddziela się część miąższu. Blender zachowuje całość w środku, dlatego właśnie tę wersję polecamy.
Składniki na 2 porcje
- 320 g cukinii
- 200 g soczystych jabłek, np. szampion, idared lub ligol
- sok z połowy cytryny lub limonki, sprawdzi się też pomarańcza
- opcjonalnie można dodać też garść natki pietruszki
Przepis na sok z cukinii
- Cukinii nie musimy obierać, wystarczy ją dobrze umyć, z młodej nie trzeba też wydrążać pestek. Starsze, przerośnięte okazy można obrać i usunąć pestki.
- Nie obieramy również jabłek. Ale usuwamy z nich gniazda nasienne.
- Cukinię i jabłka kroimy na mniejsze kawałki, z którymi poradzi sobie nasz blender.
- Jeśli używamy natki pietruszki, to na tym etapie trzeba ją umyć, osuszyć, przynajmniej z grubsza i posiekać. Inaczej listki mogą utrudnić blendowanie, bo zdarza się, że okręcają się wokół ostrza.
- Cytrynę, limonkę lub pomarańczę dokładnie myjemy, można nawet użyć szczoteczki do szorowania. Wybrany cytrus rolujemy na blacie lub desce, ten prosty krok sprawia, że uwolniona zostanie większa ilość soku.
- Wszystkie składniki blendujemy, aż powstanie dość klarowny sok.
W sezonie letnim warto podać go z kostkami lodu, a ci, którzy nie liczą kalorii mogą dołożyć gałkę lodów śmietankowych. Z kolei, jeśli chcemy pójść bardziej w stronę koktajli, dorzućmy też banana. Sprawdzi się też dodatek marchewki, gruszki, świeżego ogórka, selera naciowego.