Drożdżówki, chleby, paszteciki, ciasta, pizze, pierogi – zastosowań ciasta drożdżowego jest naprawdę całe mnóstwo. Tak samo dużo jest metod i sposobów wyrabiania ciasta drożdżowego. Począwszy od sposobu przyrządzania zaczynu z drożdży, a skończywszy na jego wyrastaniu.
Zatrzymajmy się więc przy rośnięciu drożdżowego ciasta. Przyjęło się, że ciasto drożdżowe najlepiej i najszybciej rośnie w cieple. Częściowo to prawda, częściowo nie. Odstawiona pod kaloryfer miska z ciastem drożdżowym rzeczywiście szybko podwoi swoją objętość.
Gorzej ze smakiem. Zbyt wysoka temperatura podczas wyrastania, poskutkuje za bardzo wyczuwalnym smakiem drożdży w cieście. Ponadto, takie szybkie wyrastanie może skończyć się niepowodzeniem już w trakcie pieczenia. Czy jest jakaś alternatywa? Oczywiście.
Czy można trzymać ciasto drożdżowe w lodówce?
Lepiej więc wybierać więc ciepłe, ale nie za gorące miejsca w domu. A co z rośnięciem ciasta drożdżowego w zimnie?
Zobacz także:
Taki sposób preferują doświadczeni pizzerzy, piekarze i eksperci w pieczeniu drożdżowego ciasta. Odstawione do lodówki ciasto rośnie bardzo powoli, ale po wyrośnięciu i wypieczeniu smakuje naprawdę doskonale. Na czym to polega? Znacznie wolniejszy proces wyrastania ciasta pozwala na wydajniejszą pracę drożdży, zmienia strukturę glutenową pszennego ciasta, a ponadto sprawia, że nabiera ono wyśmienitego smaku.
Wystarczy więc po zakończeniu wyrabiania ciasta uformować z niego kulę, przykryć w misce folią spożywczą i odstawić na całą noc do lodówki. Będziecie zachwyceni efektami nazajutrz!
Przepis na szybkie i łatwe ciasto drożdżowe
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 1 jajko
- Łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- 20 g świeżych drożdży (ok. 1/5 opakowania)
- 4 łyżki oleju
- 1,5 szklanki ciepłej wody lub mleka
Przygotowanie:
- Drożdże rozczyńcie z cukrem.
- Mąkę przesiejcie i wsypcie do dużej miski lub garnka.
- Podgrzejcie mleko lub wodę.
- Do większości mąki dodajcie drożdże, sól i zacznijcie wyrabiać ciasto, dolewając do środka odrobinę ciepłego płynu. Na początku można wyrabiać ciasto łyżką, potem zacznijcie wyrabiać je ręcznie.
Odrobinę mąki zostawcie do podsypania na późniejszym etapie. - Kiedy ciasto zacznie być coraz bardziej gładkie, dodajcie do niego olej.
- Wyrabiajcie ciasto przez ok. 10 min do uzyskania gładkiej, elastycznej struktury.
- Odstawcie ciasto do wyrośnięcia na ok. jedną godzinę w dość ciepłe miejsce lub do lodówki na dłuższy czas.
- Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Gotowe, wyrośnięte ciasto nadaje się do nadziewania, wałkowania i wypiekania drożdżowych spodów.
- Czas pieczenia tak przygotowanego ciasta waha się zależności od grubości pieczonego ciasta. Jeśli użyjecie ciasto np. do pieczenia pizzy, powinno wystarczyć ok. 20 min. w temp. 180 st. C.